۱ اهداف | وظایف پژوهشکده تحقیقات فضایی در سازمان فضایی ایران ، با مجوز شورای گسترش آموزش عالی، به منظور پاسخ گویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در زمینه فناوری های فضایی در سال ۱۳۸۶ راه اندازی شد و اینک با عنوان پژوهشکده سامانه های ماهواره در پژوهشگاه فضایی ایران فعالیت دارد.از وظایف اصلی این پژوهشکده اجرای طرح های پژوهشی، کاربردی و توسعه ای در علوم و فناوری فضایی و مطالعه، طراحی و ساخت ماهواره های سنجشی و مخابراتی است. |
دربیانیه ماموریت پژوهشکده سامانه های ماهواره آمده است که این ماهواره سازمانی یادگیرنده، دانش بنیان، متعهد و پویا با ساختاری محصول محور که با پژوهش، برنامه ریزی، بومی سازی،ارتقاء،اجرا، نظارت و توسعه فناوری های نوین صلح آمیز فضایی و با جذب ، تربیت و نگهداری منابع انسانی نخبه و متخصص، قدرت رقابت در عرصه جهانی داشته و رفاه، غرور و افتخار ملی و اقتدار بین المللی برای ایرانیان به ارمعان آورد.
۲ گروه های پژوهشی مصوب
|
۳ سرمایه های انسانی
در این پژوهشکده بیش از ۲۰۰ نفر هیات علمی و پژوهشگر و متخصص مجرب در رشته های هوافضا، مکانیک، برق و الکترونیک، سنجش از دور، کامپیوتر، صنایع و مدیریت صنعتی و سایر علوم مرتبط فعالیت دارند. |
۴ کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی
کتابخانه پژوهشکده به عنوان یک کتابخانه تخصصی در حوزه های مهندسی هوافضا، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر، سنجش از دور فیزیک دارای ۸۱۸۰ مدرک علمی است که شامل ۶۰۰۰ عنوان کتاب تخصصی چاپی و الکترونیکی، ۷۴۸ عنوان لوح فشرده، ۲۷۷ عنوان پایان نامه تخصصی، ۵۰۵ عنوان اسناد و مدارک و استانداردهای CCSDS، MIL ، ECSS است. |
۵ فعالیت های پژوهشی
پژوهشکده سامانه های ماهواره چند پروژه ماهواره ای سنجشی و مخابراتی به شرح زیر را در دست اجرا دارد:
هدف از اجرای پروژه زهره طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره مخابراتی زمین آهنگ ملی به منظور پشتیبانی از شبکه صوت، داده و تصویر در داخل کشور است.
طول عمر عملیاتی این ماهواره دوازده سال، مدار نهایی GEO و ناحیه پوشش جمهوری اسلامی ایران و جزایر آن است.
مصباح ۲ یک ماهواره مخابراتی در مدار LEO با طول عمر سه سال است که در ادامه ماهواره مصباح ۱ با هدف طراحی، تحلیل، ساخت و آزمون آن در داخل کشور تعریف شده است.
این ماهواره وظیفه برقراری سرویس داده بین کاربران زمینی پس از فاز راه اندازی و تست در مدار را بر عهده دارد. |
هدف از ساخت ماهواره پارس ۲ دست یابی به فناوری طراحی و ساخت ماهواره های سنجش از دور عملیاتی از نوع اپتیکی و با قدرت تفکیک مکانی متوسط است.
این پروژه اغلب نیازهای غیر نظامی کشور در زمینه های کشاورزی، منابع طبیعی، خاک شناسی، شهری و روستایی، منابع آب، بلایای طبیعی، راه و ترابری، زمین شناسی و هواشناسی را برآورده می سازد.
از جمله کاربردهای این ماهواره عبارت است از: محاسبه سطح زیرکشت، تعیین سلامت منابع طبیعی و بیوماس، تعیین وضعیت خاک، شناسایی گونه های گیاهی و جنگلی، ارزیابی گستره آتش سوزی، تعیین مرزهای آبی و وضعیت سطوح آبی، پایش فعالیت آتشفشان ها، مطالعه اثر بلایای طبیعی، مطالعه نشت منابع نفتی.
پروژه ماهواره مخابراتی ناهید برای پرتاب به مدار LEO ، با اهدافی چون آزمودن سیستم مخابرات باند KU برای ارتباط با ایستگاه زمینی، به کارگیری و آزمودن سیستم مکانیزم باز شدن صفحه های خورشیدی، عکس برداری از مراحل باز شدن صفحه های خورشیدی در پژوهشکده سامانه های ماهواره در دست اجرا است.
هدف این پروژه راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه های تحقیقاتی فضایی برای ماهواره و زیرسیستم های آن است که برآوردکننده نیازهای آزمایشگاهی برای ساخت، تست و تجمیع نمونه های آزمایشگاهی و مهندسی ماهواره های مختلف با ماموریت های مخابراتی و سنجشی است.
|
به نام خدا
باعرض سلام
خوب است ازماهواره هاجهت شناسایی منابع طبیعی ایران استفاده نمود.
باتشکر خدانگهدار.